Bekæmpelse

Det kan være ualmindeligt svært at få udryddet væggelus hvis ens hjem først har fået besøg af de små kryb, hvis forebyggelse ikke har virket og dit hjem er inficeret, så har du et par forskellige valgmuligheder, når det kommer til hvordan du slipper af med skadedyrene.

Professionel skadedyrsbekæmpelse

Den nemmeste og hurtigste måde er at hyre en professionel skadedyrsbekæmper. En professionel har helt styr på hvor de små kryb gemmer sig, kan hurtigt spotte symptomerne og ved hvordan de bedst og hurtigst udryddes. Derudover har professionelle adgang til mere avanceret udstyr og kraftigere insektgifte som man som privatperson ikke har adgang til at købe.

Hvis du er på udkig efter en professionel skadedyrsbekæmper i nærheden af hvor du bor, så tag et kig på siderne for Jylland, Sjælland og Fyn. Bor du til leje og har du konstateret væggelus i din bolig har du pligt til straks at melde det til din udlejer, som efter lejelovens bestemmelser skal tage sig af at de bliver udryddet så de ikke spreder sig rundt til andre lejemål i boligen. Hvis du ikke får det meldt til udlejeren i tide kan det medføre at du pådrager dig et erstatningsansvar. Udlejeren skal normalt betale for udryddelsen, men omkostningerne kan kræves betalt af dig som lejer hvis det kan bevises at infektionen er selvforskyldt.

Gør det selv

Vil du gerne vide hvordan du selv slipper af med væggelus på den nemmeste måde, uden at bruge en formue på at få andre til at gøre det? De kan bekæmpes med lidt hårdt arbejde og ganske få midler, som du som regel kan finde i en lokal butik.

Hvis du allerede har fundet symptomer på at du har væggelus i dit hjem, så slå først koldt vand i blodet, der er ingen grund til at gå i panik og smide møbler ud eller sprøjte hele hytten til med dyr og giftig insektmiddel.

Brug støvsugeren

Grib fat i din støvsuger og led rundt i alle afkroge hvor væggelus kan tænkes at gemme sig. Vær forsigtig med ikke at sprede lusene rundt i huset ved at flytte rundt på ting. Med støvsugeren snupper du alle de synlige lus, æg og skaller. Tag støvsugeren med udenfor, tag støvsugerposen ud og put den i en plastikpose og slå knude på den så skadedyrene ikke kan komme ud af posen, vær sikker på der ikke er huller i plastikposen, brug hellere to poser end at risikere at lusene smutter ud og inficerer nye steder. Smid posen ud og glæd dig over at du er sluppet af med en del af væggelusene. Gentag denne manøvre med jævne mellemrum! Du har med sikkerhed ikke fået ramt på dem allesammen, de er ualmindeligt gode til at gemme sig og kan overleve adskillige måneder uden føde, men fortvivl ikke.

Gør noget ved fejl og mangler i din bolig

Væggelus gemmer sig ofte i revner, sprækker, bag tapet, osv. – så sørg for at få repareret alle manglerne i din bolig så væggelusene har færre steder at gemme sig, dette kan selvfølgelig være svært hvis du bor i en aldrende bolig, det er selvfølgelig ikke noget du SKAL gøre for at slippe af med de små bæster, men det hjælper gevaldigt.

Fang og udryd de resterende væggelus

Nu handler det om at slippe af med de kryb der ikke blev fanget af støvsugeren. Væggelus gemmer sig oftest i soveværelset og kommer oftest frem om natten for at suge blod. De lokkes til at den CO2

Undgå at få væggelus igen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (42 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 25 votes)
Bekæmpelse, 4.1 out of 5 based on 42 ratings

7 tanker om "Bekæmpelse"

 1. Ingeborg C: Hansen

  Jeg skal til udlandet og bo på et hotel (booket af rejsebureauet), hvor en anmelder på nettet har fortalt, at der er væggelus. Vil det hjælpe, at jeg tager en myggespray med og sprayer sengekanterne for at undgå at vågne op fuld af bid (eller endnu værre: ikke få sovet pga lusene)?
  Venligst
  I.C. Hansen
  PS. Ser dog, at anmeldelsen er fra 2010.

  Svar
  1. Martin Forfatter

   Hej Ingeborg,

   Så vidt jeg ved hjælper almindelig myggespray ikke noget mod væggelus, der skal stærkere sager til. Det bedste du kan gøre er at undersøge hotelværelset godt og grundigt når du ankommer.

   Svar
 2. Susanne

  Hej!

  Det ser ud som om, at der mangler noget tekst under afsnittene: “Fang og udryd de resterende væggelus” og “Undgå at få væggelus igen”.

  Vil MEGET gerne læse det, som mangler 🙂

  Svar
 3. Malene

  Hej Martin,

  Jeg er meget interesseret i at høre, hvordan man fanger de resterende væggelus (efter støvsugerbehandling). Skal man have fat i en professionel eller kan gøre det selv ?

  Svar
 4. Mette

  Hej Martin

  Vil også MEGET gerne høre mere om hvordan man skal forholde sig efter støvsugningen .
  Skal man blive ved med at støvsuge grundigt med jævne mellemrum ?
  Er i et værelse som jeg godt kan undgå helt at komme i .
  Er det en god ide at rydde værelset helt for møbler og gulvtæppet ? ( vil hellere smide det hele ud end risikere at der er nogle væggelus der i ) og så simpelthen ikke komme i rummet i over et år , håber så de er døde ?

  Hvis væggelusene er resistende overfor de professionelle midler der må bruges i dk ????? Dem som de professionelle firmaer bruger . Hvad gør man så ?

  Svar
 5. Torben

  Jeg blev slemt angrebet af væggelus på en tur til Haiti. Desværre fik jeg uforvarende de små bæster med hjem til Danmark. Jeg fik dog gjort kål på dem med en simpel løsning. Uden brug af gift!

  Jeg lejede en køletrailer for en weekend her: http://gadegrej.dk/koletrailer

  Traileren kan køle ned til -25c og har god indvendig plads. Seng, madrasser, sengelinned, tøj, gulvtæpper, osv blev lagt i traileren i 48 timer. Jeg kan varmt anbefale denne løsning – det var nemt og billigt. Det kræver dog selvfølgelig at man har jydekrog på bilen, eller kender nogen som har 🙂

  Svar
  1. Martin Forfatter

   Hej Torben,

   Det lyder som en fantastisk smart løsning, lidt nemmere end at sprøjte hele huset. Har du haft problemer med væggelus efterfølgende? Og i hvor lang tid havde du haft væggelus før du brugte køletrailer løsningen? Tænker at det kan virke hvis man reagerer hurtigt, men at det kan være svært at få alle væggelusene slået ihjel med denne løsning hvis de har fået tid til at gemme sig i gulvbrædder, bag lister, osv.

   Svar

Skriv et svar