Forebyggelse

Væggelus var omkring anden verdenskrig næsten udryddet i alt andet end de fattigste dele af verden, men adskillige faktorer har været med til at den siden har fået en kraftig fremmarch. Blandt andet er mængden af rejser til udlandet steget kraftigt siden 1940’erne, derudover har væggelusene udviklet en øget resistens mod mange former for pesticider. En eneste befrugtet væggelus kan blive til en helt koloni på ganske få måneder, så der er god grund til at være opmærksom på hvordan man helt kan undgå at få dem ind i hjemmet.

Væggelus transporteres oftest ind i hjemmet af mennesker, f.eks. ved at gemme sig i tasker, kufferter og tøj, for derefter at sprede sig ud i hjemmet og gemme sig hvor deres fødekilde (mennesker og dyr) opholder sig, for at komme frem og suge blod når de har brug for at spise. De vil oftest gemme sig hvor mennesker og dyr sover, så de kan spise uforstyrret og krybe tilbage til deres gemmested indtil de igen har behov for at spise.

Undersøg feriestedet

Slå koldt vand i blodet inden du pakker kufferten ud og smider dig på den store dobbeltseng når du ankommer til dit hotel, vandrehjem, sommerhus eller lignende. Stil baggagen udenfor (evt. i bilen), i entreen, eller på badeværelset (væggelus har som regel ikke mange gemmesteder på et badeværelse) og undersøg sofaer, madrasser og andre klassiske gemmesteder.

Sæt din baggage i karantæne

Hvis du under ferien opdager symptomer på væggelus, har de små skadedyr højst sandsynligvis allerede fundet gemmesteder i din kuffert, tøj, taske og lignende. Det vigtigste du kan gøre er at gøre ejeren af stedet eller personalet opmærksom på problemet, så de kan tage de fornødne forholdsregler. Du kan allerede her begynde at bekæmpe infektionen, tag et kig på siden bekæmpelse. Når du kommer hjem, så vær opmærksom på at hvis først lusene kommer ind i dit hjem er de meget svære at slippe af med igen. Pak din baggage ud udenfor og put dine ting i tætlukkende plastposer. Lusene vil dø vil udsættelse for enten varme eller kulde, så den nemmeste metode er at putte plastposerne i fryseren et døgns tid eller to, krybene vil dø af kulde, alternativt kan du også vaske tøjet ved høj temperatur. De ting der ikke kan tåle hverken høje temperaturer eller kulde, eller som ikke kan være i vaskemaskinen eller fryseren (som f.eks. kufferter), kan du sprøjte med insektmiddel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (18 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +12 (from 14 votes)
Forebyggelse, 4.2 out of 5 based on 18 ratings

En tanke om "Forebyggelse"

 1. Carsten

  Vi rejser til Østen i 3 måneder, alle 4 med rygsæk. Vi har udover mor og far 2 mindre børn med, henholdsvis 6 og 8, og vi gør os selvfølgelig nogle overvejelser omkring forebyggelse primært.

  Er der nogen der ved om Væggelus kan bide igennem stof eksempelvis et silkehylster til soveposer, vi har nemlig overvejet at købe disse af samme grund.

  Vi rejser som skrevet med rygsæk, og har ikke egne soveposer/dyner med. Vi forventer selvfølgelig at støde på steder hvor der enten er eller med stor sandsynlighed findes væggelus.

  På forhånd tak for evt. svar…

  /Carsten

  Svar

Skriv et svar